Studium geometrie seismicky aktivní struktury v epicentrální oblasti Nový Kostel (západní Čechy) - Halló, Miroslav (2011)
Epicentrální oblast Nový Kostel je nejvíce seismicky aktivní oblastí v regionu západní Čechy/Vogtland a je charakteristická zemětřesnými roji. Velmi blízko této epicentrální oblasi probíhají okrajové zlomy chebské pánve, považované za ssz. pokračování mariánskolázeňského zlomu, ale geometrie fokální zóny není zcela totožná s geometrií těchto zlomů. Studium geometrie aktivní struktury je tedy důležité pro interpretaci geneze zemětřesení a geodynamiky oblasti. V této práci je podrobně popsána geometrie aktivní struktury na základě lokace hypocenter zemětřesení a pomocí statistického vyhodnocení geometrie fokálních mechanismů. Využitá seismická data pocházející ze sítě KRASNET zahrnují více než 5000 lokalizovaných hypocenter z epicentrální oblasti Nový Kostel z let 1991-2008 a lze v nich rozeznat 55 mikro-rojových sekvencí. Výsledky ukazují, že je aktivní struktura umístěna v hloubce 5-12,5 km se směrem sklonu 262° a sklonem 80°, nejmělčí část fokální zóny má trochu menší sklon a hloubka