Sezónní plasticita termoregulačního chování u čolka horského (Ichthyosaura alpestris) - Hadamová, Markéta, 1985- (2011)
Sezónní aklimace a termoregulace představují hlavní složky komplexních termoregulačních strategií, kterými se ektotermové vyrovnávají s heterogenitou jejich teplotního prostředí. Někteří ektotermové mají aklimační kapacitu sezónně měnit jejich termoregulační chování, ale časté použití konstantních aklimačních teplot během experimentů a nedostatek informací o termální heterogenitě prostředí v terénu, zamlžuje ekologický význam této plastické odpovědi. V této práci byla zkoumána sezónní aklimace preferovaných teplot těla u čolků horských (Ichtyosaura (dříve Triturus) alpestris), vystavených postupnému zvyšování aklimační teploty od 5 °C během hibernace až na konstantní teplotu 15 °C, nebo dennímu kolísání teploty mezi 10-20 °C. Bez ohledu na přítomnost denních teplotních fluktuací se průměr a rozsah preferovaných teplot těla u obou skupin zvýšil v odpovědi na posun průměrných aklimačních teplot. Směr a velikost této aklimační kapacity má potenciál sezónně zlepšit kvalitu teplotního pros