Štúdium interakcií proteínov a telomerickej DNA - Boroň, Ján (2008)
Konce lineárnych chromozómov, nazývané teloméry, sú chránené špecifickými proteinovými komplexami naviazanými na telomerickou úseky DNA. U človeka sa tento komplex šiestich proteinov označuje ako shelterin. Proteín TIN2 ma ústredne postavenie v shelterinovom komplexe, kde sa účastní na troch väzbách, čo ho robí primárním cieľom pre podrobnejšie skúmanie k objasneniu stavby komplexu. V rámci tejto práce bola charakterizovaná interakcia proteínu TIN2 s proteínom TRF2. Po analýze väzby za použitia anisotropie fluorescencie, bola stanovená afinita väzby a určena disociačna konštanta. Výsledky tejto štúdie budú v budúcnosti využité pre porovnanie afinity TIN2 k ostatným proteínom shelterinového komplexu a prispejú takto k objasneniu spôsobu formovania shelterinového komplexu. Aj keď určenie stechiometrie proteínov TRF2 a TIN2 nebolo úspešné, táto práca môže poslúžiť pre ďalšie štúdie založené na retardačnej analýze TRF2 proteínu ako východzi štúdia pre zvýšenie gelovej mobility proteínu T