DNA transpozony a jejich role při vzniku chromozomových přestaveb - Tronečková, Lucie, 1986- (2011)
Před 70 lety nositelka Nobelovy ceny (1983) Barbara McClintock (1902-1992) poprvé rozpoznala souvislost mezi aktivitou DNA transpozonů a chromozomovými přestavbami v genomu kukuřice. Nedávno publikované práce vysvětlují molekulární mechanismus vzniku chromozomových přestaveb prostřednictvím transpozice DNA elementu v genomu člověka, hub a rostlin. Cílem práce je shrnout dosavadní poznatky v této rozvíjející se oblasti molekulárně genetického výzkumu