Úloha receptorových histidinkináz a jejich buněčné lokalizace v přenosu cytokininového signálu u Arabidopsis - Paďourová, Stanislava (2010)
Rastlinné hormóny cytokiníny hrajú kľúčovú úlohu v regulácii vývoja rastlín. Rastliny reagujú na cytokiníny prostredníctvom viacstupňovej signálnej dráhy. Na jej začiatku stoja senzorové histidinkinázy, ktoré rozpoznávajú cytokinínový signál. Genóm Arabidopis kóduje niekoľko receptorových histidinkináz. Súčasné poznatky ukazujú, že môžu mať pri prenose signálu rôznu funkciu. Tieto funkčné rozdiely môžu odrážať aj rozdiely v bunkovej lokalizácii jednotlivých receptorov. Jednou z možností štúdia ich lokalizácie je tvorba fúznych proteínov s GFP a ich mikroskopická analýza v rastlinách.. Odhalenie lokalizácie a expresie receptorových histidinkináz môže viesť k upresneniu procesu signálnych dráh cytokinínov, a tým aj k lepšiemu pochopeniu fyziologických a hormonálnych dejov v rastline