Koexistence netopýrů a jejich ektoparazitů morfologické adaptace - Mikulová, Lucie, 1984- (2011)
Na vzorku parazitů, kteří se běžně vyskytují v ČR, z čeledi Nycteribiidae a če- ledi Ischnopsyllidae, byla pomocí metody parciálních nejmenších čtverců (PLS) zkoumána potenciální morfologická koadaptace s jejich hlavními hostiteli z čeledi Vespertilionidae. U parazitů byly identifikovány parametry klíčové pro adaptaci na jejich hlavní hostitele. Jednotlivé druhy parazitů se od sebe odlišují ve stej- ných parametrech, v jakých jsou adaptováni na své hlavní hostitele. Jedná se především o velikost těla, velikost drápků, délku zubů na hřebenech a na hlavě a délku notopleurálních brv. Parametry netopýří srsti, na které jsou paraziti adaptováni, se nepodařilo identifikovat.