Termální aklimace maximální pohybové výkonnosti u čolka horského (Triturus alpestris) - Šamajová, Pavlína, 1985- (2011)
Termální aklimace je jedním ze základních mechanismů, kterými se ektotermní organismy přizpůsobují změnám prostředí. Tato práce má dva cíle. 1. Podat stručný přehled o proximátních mechanismech a ultimátních důsledcích tohoto fenoménu. 2. Testovat vliv rozmanitých teplotních podnětů a předpověditelnosti teplotního prostředí na indukci aklimační odpovědi akvatické a terestrické pohybové kapacity u čolka horského (Ichthyosaura alpestris). Komplexní sezónní aklimace pohybové kapacity čolků byla ovlivněna spíše rozdílnými teplotními podněty než rozdílnou přesností těchto podnětů ve vodě a na souši. Budoucí konfrontace teorie s empirickými daty bude vyžadovat více pozornosti věnované nejen předpokladům adaptivní termální aklimace, ale také ekologicky relevantním teplotním podmínkám během aklimačních experimentů.