Brno - univerzitní město - Hudeček, Petr (2011)
Vysokoškolské instituce (Higher Education Institutions) se tradičně koncentrují do měst, přičemž ta je berou jako prestižní záležitost. Kategorie univerzitní město (university town/city) přitom není jasně definována, a tak dochází k jejímu užití v různých kontextech. První část práce se proto věnuje přehledu literatury zabývající se problematikou univerzit a měst právě za účelem vymezení univerzitního města. Další části práce se zabývají srovnání univerzitních center v České republice a především popisu situace v Brně. Je nastíněn vývoj brněnského vysokého školství a jeho prostorové rozložení ve městě. Samostatná kapitola se pak věnuje využití inovačního potenciálu města v rámci tzv. znalostní ekonomiky. V závěru je pak provedeno celkové zhodnocení Brna jako univerzitního města.