Modrá nebo zelená planeta? Fakta a přání - Bukovská, Zuzana (2011)
Cílem této práce bylo poskytnout ucelený pohled na současnou debatu o problematice globálního oteplování. Tato debata již překročila svůj klimatologický rámec. V současné době jsou vidět významné rozdíly mezi vědeckou prezentací dosavadních výsledků poznání globálního oteplování a mezi názory, které jsou dostupné pro širokou veřejnost, a tím utvářejí podvědomí o celém problému. To je důvodem celé kontroverze, která tuto diskuzi spojuje. Jedním z hlavních cílů práce bylo konfrontovat současné vědecké názory a postoje s mírou veřejného poznání a ukázat, že veřejnosti jsou překládána mírně upravená fakta, která mají za následek mylnou představu, často katastrofickou, o celé problematice globálního oteplování. Klíčovými pro tuto práci se staly publikace Modrá nikoli zelená planeta Václava Klause a Skeptický ekolog Bjørna Lomborga. Tyto publikace byly postaveny do protikladu k oficiální zprávě Mezivládního panelu pro klimatickou změnu.