Vírská přehrada - zdroj pitné vody - Čirka, Vladan; Kolář, Miroslav, 1947-2023; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Vírská přehrada je zdrojem pitné vody pro statutární město Brno a další města a obce v Jihomoravském kraji a také v kraji Vysočina. V této práci je obecně geograficky charakterizováno povodí Svratky nad přehradní hrází této nádrže, pozornost je věnována krajinnému pokryvu a erozním procesům v povodí. Analyzovány jsou způsoby využívání vodního díla Vír I v součinnosti s vodním dílem Vír II. Práce se zaměřuje na vodárenské využívání nádrže Vír I zejména z hlediska jeho udržitelnosti, zabývá se jakostí vody a vývojem objemů odebírané a spotřebované pitné vody. Rozebráno je i téma Vírského oblastního vodovodu.
Vír Reservoir is a source of drinking water for the Statutory City of Brno and for other towns and willages in the South Moravian Region and also in the Vysočina Region. This thesis includes geographical characteristics of the Svratka river basin above the Vír Dam, there is also desribed land cover and soil erosion in this river basin. The most important functions of Vír I Reservoir cooperating with Vír II Reservoir are analysed. This thesis mainly concerns sustainability of using water from Vír I Reservoir, topics as water quality and progression of volumes of drinking water taken and drinking water consuption are mentioned. Vír Regional Water Suply is also described in this thesis.
Vedoucí práce: Miroslav Kolář
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: pitná voda; protipovodňová ochrana; vodní nádrže; využití krajiny; drinking water; flood control; land use; reservoirs; Vír I (Česko : vodní nádrž); Svratka (Česko); Svratka (Czechia); diplomové práce; master's theses