Humorální složka v pathogenese esenciální hypertense - Eiselt, Evžen, 1916-1981 (Thomayerova sbírka přednášek a rozprav z oboru lékařského ;, 1951)
Asistent inter. kliniky ve své práci podává výsledky zjišťování vlast. vasoaktivní látky hypertensinu v periferní krvi nemocných a domníva se v souhlase se sovět. autory, že esenc. hypertense je primárně působena drážděním centrál. nervového systému, na který nasedá mechanismus humorální. Domníva se dále, že humorál. mechanismus se objevuje u esenc. hypertense teprve při zvyšení diastol. tlaku přes 100 mm Hg. Hodnotí tedy esenc. hypertensi jako typicky kortikovisceralní onemocnění. (Podle závěru.)