Konstrukce rozhodování v sociální práci z hlediska dilematu, zda zasáhnout, či nezasáhnout - Janebová, Radka, 1972- (2011)
Pracuji jako sociální pracovnice sociální služby Triangl v rámci občanského sdružení Salinger, která se věnuje sanaci rodiny. Cílem služby je intervenovat v rodinách, kde hrozí umístění dětí do ústavní péče, ale kde jsou zároveň zachovány dobré citové vazby mezi rodiči a dětmi, takovým způsobem, aby se předešlo jejich umístění. Součástí mé práce jsou rozhodování, která se váží k více či méně zásadním aktivitám sociální práce a která mohou významně ovlivňovat životy dětí, rodičů a celých rodin, či dalších participantů na situaci. Jedno z takových klíčových rozhodování se váže k otázce, zda v konkrétní situaci zasáhnout, či nezasáhnout, což v rámci sanace rodiny může vést až k důsledku odebrání dítěte z rodiny, či naopak jeho ponechání v rodině. Přestože odebrání dítěte z rodiny iniciuje oddělení sociálně právní ochrany dětí (dále OSPOD), může tak učinit na základě mnou poskytnutých informací. Dilema, zda některé informace sdělovat OSPOD, či nikoliv, považuji za jedno z nejdůležitějších