Role veřejných služeb zaměstnanosti v oblasti regulace zahraniční zaměstnanosti a integrace cizinců na trh práce - Pořízková, Hana, 1978- (2011)
Tato práce se zabývá rolí veřejných služeb zaměstnanosti v oblasti regulace zahraniční zaměstnanosti a integrace cizinců na trh práce. Hlavní výzkumná otázka zní: „Jaká je v současné době role veřejných služeb zaměstnanosti při regulaci zahraniční zaměstnanosti(regulační funkce) a integraci cizinců na trhu práce (integrační funkce)?“ Empirickou část práce otevíráme vstupní analýzou zahraniční zaměstnanosti, z níž odvozujeme implikace pro politiku zaměstnanosti. Při posuzování role veřejných služeb zaměstnanosti vycházíme z institucionální analýzy objektivních podmínek pro výkon zkoumaných funkcí (legislativně vymezená působnost, vymezení role v programových dokumentech, dostupné nástroje) a dále ze zkoumání subjektivního pojetí role úřadů práce v oblasti regulace zahraniční zaměstnanosti a integrace cizinců na trh práce z hlediska vedoucích pracovníků úřadů práce. Prostřednictvím terénního výzkumu na úřadech práce odkrýváme dílčí bariéry zejména v oblasti výkonu integrační funkce a n