Synthesis and evaluation of activity of new tubulin polymerization inhibitors - Želazková, Jana (2011)
Dynamiky dělícího vřeténka představují významný cíl protinádorových léčiv. Řada malých přírodních a semisyntetických molekul má schopnost ovlivnit polymeraci tubulinu a vyvolat apoptózu u buněk s nadměrně častým dělením. Látky atakující kolchicinovou doménu tubulinu blokují jeho polymeraci. Přesto tyto látky dosud nejsou využity v léčbě nádorových onemocnění buďto díky nadměrné toxicitě nebo nedostatečné aktivitě anebo špatné rozpustnosti. V rámci mé diplomové práce navazující na práci bakalářskou byly shromážděny poznatky o strukturách vázajících se do kolchicinové domény, jejich účinnosti a toxicitě. Na základě vztahu mezi strukturou a aktivitou byly s cílem získat aktivní látky navrženy molekuly aryltetralinového a dibenzylbutyrolaktonového typu podobné lignanům. Ze struktur byly zároveň eliminovány typicky toxické skupiny. Dvě nové látky dibenzylbutyrolaktonového typu 75 a 76 byly získány totální syntézou ze substituovaného benzaldehydu a benzylbromidu a z dimethyl-sukcinátu. Připr