Poznámky ke studiím nových médií - Macek, Jakub, 1979- (2011)
Disertační práce se zabývá studii nových médií - širokým interdisciplinárním akademickým metapolem zastřešujícím sociálněvědné zkoumání a teoretickou reflexi takzvaných nových médií. Cílem textu je shrnout historické a epistemologické kořeny studií nových médií a jejich vývoj a následně formulovat teoretický koncept nových médií. Tento koncept má podobu třídimenzionálního modelu odvozeného ze strukturační teorie Anthonyho Giddense, přičemž tři jeho dimenze zahrnují užití nových médií (jednání) a technotextuální artefakt a kontexty (coby formy struktur). Koncept by měl sloužit jako neredukcionistický výkladový rámec umožňující teoreticky ukotvenou celostní analýzu nových médií jako komplexního fenoménu utvářeného na úrovních artefaktu, sociálního jednání a širšího kulturního, politického a ekonomického milieu.