Cévní protéza s distální bifurkací jako možná prevence tvorby intimální hyperplázie - experimentální studie na animálním modelu - Vlachovský, Robert, 1977- (2010)
Dlouhodobá průchodnost syntetických femoro-popliteálních bypasů zůstává poměrně nízká. Abnormální hemodynamické poměry distální anastomózy a jimi vyvolané změny ve smykovém stěnovém napětí jsou považovány za hlavní příčiny selhání anastomózy. Výsledkem numerických a počítačových modelů byl návrh nového typu protézy s distální bifurkací. Naší hypotézou bylo, že tento nový typ protézy bude eliminovat nebo významně redukovat rozvoj intimální hyperplázie v oblasti anastomózy, a v budoucnu by tak mohl poskytnout alternativní přístup k revaskularizačním výkonům na ischemických končetinách. Účelem práce bylo ověřit naši hypotézu na animálním modelu a stanovit tak případný klinický potenciál nově navržené protézy. Nový typ anastomózy jsme srovnávali s tradiční end-to-side anastomózou, přičemž hlavním srovnávacím kritériem byl stupeň tvorby intimální hyperplázie. Dále bylo naší snahou demonstrovat její chirurgickou použitelnost, respektive implantabilitu. Použili jsme prasečí model, šesti ...