Sledování kvality života u pacientů po chirurgické antirefluxní terapii - Marek, Filip, 1978- (2010)
V experimentální části disertační práce byla použita nová kalibračně-měřící manometrická sonda Unisensor ECO. Na základě našich výsledků dochází k minimalizaci peroperační dislokace nové sondy a zkrácení operačního času v porovnání s klasickou perfúzní manometrií. Peroperačním měřením jednotlivých fází modelace antirefluxní manžety došlo, při porovnání obou metod, u sondy Unisensor ECO k statisticky významnému zpřesnění měření tonu LES. Na základě získaných zkušeností s peroperační manometrií jsme schopni peroperačně kontrolovat nárůst tonu LES. Předchozími výsledky s perfúzní manometrií jsme ověřili, že u pacientů s peroperačním nárůstem tonu LES do 8 mmHg dochází k minimálnímu výskytu pooperační dysfagie. V další fázi studie budeme provádět peroperační měření a modifikovat antirefluxní manžetu v případě nadměrného nárůstu tonu LES. Na základě dobrých zkušeností a výsledků jsme novou kalibračně-měřicí manometrickou sondu Unisensor ECO postoupili k patentovému řízení.