Study of ecotoxicological properties using screening genotoxicity bioassays - Bartoš, Tomáš (2007)
V současné době si velmi dobře uvědomujeme, že se chemické mutageny vyskytují v různých environmentálních matricích jako jsou pitná voda, povrchová voda, sedimenty, půdy, volné nebo vnitřní ovzduší. Zřejmá potřeba kvalitních monitorujících systémů či potřeba se chránit před vystavením mutagenních nebo karcinogenních látek vedla k vývoji celé řady biotestů za účelem detekce genotoxicity. Tato práce je zaměřena na studium ekotoxikologických vlastností s využitím testů genotoxicity a je zde popsána široká škála odlišných metodických postupů detekce genotoxicity. Pro studium vlastností jak čistých chemických látek, tak environmentálních směsí bylo využito dvou velmi známých bakteriálních testů (umuC test a SOS Chromotest) a také nový systém využívající eukaryotické buňky kvasinek. Toxafen je směs několika stovek látek. Vzhledem k jeho vysoké persistenci a bioakumulaci se jeho toxické vlastnosti velmi intenzivně studují. V obou použitých testech byly pro genotoxickou aktivitu pozorovány závislosti dávka-účinek.