Photochemistry of organic pollutants in rigid media - Dolinová, Jindřiška (2007)
Disertační práce se zabývá studiem fotochemických procesů antropogenních organických polutantů v pevných matricích životního prostředí. Diskutuje dynamiku fotolytických reakcí, vznik fotolytických produktů a jejich vliv na životní prostředí. V první části se studie zabývá fotolýzou chlorovaných organických polutantů na voscích získaných extrakcí jehličí. Pro hodnocení fotochemických vlastností matrice jsou použity modelové chromofory, jejichž fotochemické reakce jsou dobře známy. Jako modelová matrice byl současně je testován i parafín. Studie je zakončena laboratorním studiem fotolýzy chlorovaných organických sloučenin na povrchu kontaminovaného jehličí. Výsledky ukázují, že parafín lze použít jako modelovou matrici pro simulaci fotochemických procesů na povrchu přírodních vosků. Stejně jako vosky je parafín zdrojem vodíkového atomu a nebrání intramolekulárním přesmykům organických molekul. Proto také probíhají redukční dechlorace chlorovaných polutantů na obou typech matric.