NMR characterization of protein-protein and protein-cofactor interactions - Kubíček, Karel, 1977- (2007)
Předkládaná práce popisuje nejdříve interakci mezi cytochromem c a cytochromem b5, které utváří modelový komplex pro přenos elektronu. Přestože tento komplex byl již v minulosti podroben zevrubnému zkoumání, nebylo dosud možné jej studovat pozorováním cytochromu c. Dále je v této práci popsána interakce mezi měděným iontem a proteinem DR1885 z Deinococcus radiodurans, který se pravděpodobně podílí na vzniku CuA centra oxidázy cytochromu c. V průběhu mého studia jsem se zabýval především nukleární magnetickou resonancí (NMR), ale současně jsem využil i jiných fyzikálně-chemických metod používaných v moderní strukturní biologii. Stručným popisem těchto technik se zabývá Kapitola 7. Jak jsem již zmínil, interakci mezi cytochromem c a b5 nebylo možné v minulosti studovat pomocí 1H-15N NMR cytochromu c, protože až do nedávna nebylo možné exprimovat aktivní cytochrom c v množstvích, která by umozňovala jeho případné obohacení isotopem dusíku 15N a následné použití v NMR.