Využití hlístic (Nematoda) pro výzkum efektů POPs na receptory v půdním prostředí - Sochová, Ivana (2007)
Hlístice jsou velmi početnou skupinou půdních organismů a neparazitické druhy jsou významné pro kvalitu půdy. Proto jsou z těchto i z mnoha dalších důvodů vhodné jako bioindikátor půdní kvality a jako testovací organismy pro testy toxicity. V přírodním ekosystému jsou počty hlístic a struktura společenstev citlivé na stres způsobený půdními kontaminanty a ekologickými disturbancemi. Vliv chemických látek na hlístice lze hodnotit buď retrospektivně (polní studie) nebo prospektivně (laboratorní testy). Citlivost laboratorních testů je srovnatelná s testy s jinými půdními druhy (např. roupice, žížaly a chvostoskoci), avšak testy s hlísticemi jsou méně náročné na prostor a čas. Většina studií se doposud zaměřila na toxicitu kovů, avšak organické látky byly do této chvíle většinou opomíjeny. Proto byly pro naši studii vybrány environmentálně zajímavé skupiny organických látek, které dosud nebyly na hlísticích testovány: azaareny, chlorované parafiny a organochlorové pesticidy. Jako parametr toxicity byla použita mortalita.