Změny ve využívání krajiny povodí dolní Jihlavy - Dvořák, Petr (2010)
Práce se zabývá krajinou a jejími časoprostorovými změnami na území dolního povodí Jihlavy, kterou na základě hydrologického členění vymezuje jako prostor mezi Ivančickou kotlinou a ústím řeky Jihlavy do střední Novomlýnské nádrže. V úvodních pasážích jsou shrnuty cíle, metodika a načrtnut základní vývoj krajinné ekologie a studia změn v krajině - historického/dynamického land use v ČR a v zahraničí. Následující text se zaměřuje na analýzu primární struktury krajiny vymezeného území. Socioekonomickou charakteristikou území, včetně jeho administrativního členění, která se odráží v sekundární i terciární struktuře krajiny, se podrobně zabývá třetí kapitola. Krajina dolního povodí Jihlavy se podle ní dá charakterizovat jako venkovský prostor s prvky vnitřní periferie, neboť jím vždy procházely hranice několika administrativních jednotek. Území je charakteristické stálou vysokou zaměstnaností v zemědělství, nízkou hustotou zalidnění, horší vzdělanostní i věkovou strukturou obyvatelstva a s