Comprehensive Resilience Model for Research and Assessment - Novotný, Jan Sebastian, 1981- (2011)
Disertační práce „Comprehensive Resilience Model for Research and Assessment“ (CRMRA) se věnuje teorii resilience, kterou je možné obecně definovat jako schopnost vyvíjet se v termínech normální vývoje navzdory přítomnosti výrazných negativních okolností, a pro kterou vytváří nový model. V úvodu je popsán vývoj konceptu resilience v posledních 30 letech od prvních studií z oblasti vývojové psychopatologie až po současné pojetí z pohledu sociálního konstruktivismu. Následuje vymezení resilience a příbuzných pojmů, jako je adaptace, vývoj, stres, coping atd., s důrazem na vysvětlení odlišnosti jednotlivých koncepcí. Další kapitola osvětluje multidimenzionální charakteristiku resilience. První část práce uzavírá přehled kritických výhrad vůči současné teorii resilience, především nejednoznačnost a roztříštěnost současných poznatků a teoretických pohledů, a rozlišení různých typů resilience. Krátce je také zmíněna problematika teorie rizika. Obsahem druhé části je představení samotného mod