Zaměstnavatelské a podnikatelské skupiny v ČR: prosazování organizovaných zájmů - Pinková, Aneta, 1981- (2011)
Cílem práce je analyzovat strategie zájmových skupin a identifikovat (alespoň některé) faktory, které ovlivňují jejich volbu. Text zkoumá primárně strategie zaměřené na byrokratickou a politickou elitou. Zkoumanou skupinu zájmových skupin tvoří zaměstnavatelské a podnikatelské organizace působící na národní úrovni v České republice. Dílčím cílem práce je proto také zhodnocení rozdílů mezi zaměstnavatelskými organizacemi a dalšími skupinami, které zastupují podnikatele. Na základě teorie insider - outsider bylo formulováno pět předpokladů, které se práce snaží potvrdit. 1) Mezi zaměstnavatelskými a podnikatelskými skupinami existuje rozdíl ve volbě a četnosti využití strategií. 2) Zaměstnavatelské organizace jsou více institucionálně inkorporovány do rozhodovacího procesu než podnikatelské organizace. 3) Míra institucionální inkorporace souvisí s volbou strategií. 4) Čím více je skupina institucionálně inkorporována do rozhodovacího procesu, tím více využívá insider strategie.