Vymezení a struktura opozice v nedemokratickém režimu - Hlaváček, Petr, 1977- (2011)
Disertační práce se zaměřuje na analýzu a definici pojmu opozice v nedemokratickém režimu včetně vymezení klíčových proměnných ovlivňujících vznik, působení, strukturu a postavení opozice. Cílem kritické analýzy je zhodnotit stávající klíčové teoretické koncepty, definice a typologie zabývající se opozicí, a to z pohledu jejich schopnosti pokrýt danou problematiku i jejich potenciální využitelnosti v rámci celé skupiny nedemokratických režimů včetně jednotlivých typů (současné konkrétní případy nevyjímaje). Práce se přitom nezaměřuje pouze na otázku opozice v nedemokratických režimech, ale rovněž vymezuje základní rozdíly vůči postavení tohoto pojmu v demokracii. Nedemokratické prostředí je značně odlišné, a proto se nelze zaměřit pouze na politické strany jako takové, ale je nutné pokrýt i další oblasti - společenskou a hospodářskou. To souvisí s procesem samotného vzniku opozice vycházejícího z rozdílných zájmů a hodnot vyskytujících se napříč společností. Stávající teoretické koncep