Použití elektrodepozice pro separaci prvků v atomové spektrometrii - Knápek, Jan; Komárek, Josef, 1946-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2010)
Elektrodepozice na grafitové elektrodě za konstantního proudu v průtokovém uspořádání předcházející atomové absorpční spektrometrii s elektrotermickou atomizací byla navržena pro stanovení kadmia. Po elektrolýze v elektrolytické cele o objemu 2,6 ul bylo vyloučené kadmium rozpuštěno ve 40 ul 0,2 mol/l HNO3 a vzniklý roztok byl přímo nadávkován do grafitového atomizátoru. Použitím tohoto on-line uspořádání byl zjištěn limit detekce 25 ng/l pro objem vzorku 1,75 ml. Metoda byla použita pro stanovení kadmia v mořské vodě. Druhá použitá elektrolytická cela byla s velkoplošnou elektrodou vyrobenou ze síťovaného sklovitého uhlíku (RVC), což je materiál podobný pěně s otevřenou strukturou, připomínající včelí plásty. Kadmium vyloučené na této elektrodě bylo rozpuštěno v 500 ul 0,1 mol/l HNO3 a vzniklý roztok byl nasáván kapilárou zmlžovače do plamene acetylen - vzduch. Limit detekce byl 37 ug/l. Nová metoda pro stanovení těžkých kovů v matricích s vysokým obsahem solí je založena na elektrode...
Electrodeposition on the graphite electrode under conditions of controlled current in a flow-through mode, followed by electrothermal atomic absorption spectrometry, is proposed for the determination of cadmium. After electrolysis in a microcell of 2.6 ul volume, deposited metal was dissolved in 40 ul 0,2 mol/l HNO3 and the whole volume was direct injected into the atomizer. Using this on-line arrangement and electrodeposition from 1.75 ml of sample solution detection limit of 25 ng/l Cd was attained. The method was applied for the determination of cadmium in a real sample of seawater. The second arrangement of electrolytic cell was with large surface area electrode from reticulated vitreous carbon (RVC). Cadmium electrodeposited on the carbon electrode was dissolved in 500 ul of 0.1 mol/l HNO3 and transported by nebuliser capillary to air - acetylene flame. Using this arrangement detection limit of 37 ug/l Cd was attained. A novel method for determination of heavy metals in high salin...
Vedoucí práce: Josef Komárek
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: atomová absorpční spektrometrie; separační analytické metody; atomic absorption spectral analysis; atomic spectroscopy; separation analytical methods; disertace; dissertations