Použití elektrodepozice pro separaci prvků v atomové spektrometrii - Knápek, Jan (2010)
Elektrodepozice na grafitové elektrodě za konstantního proudu v průtokovém uspořádání předcházející atomové absorpční spektrometrii s elektrotermickou atomizací byla navržena pro stanovení kadmia. Po elektrolýze v elektrolytické cele o objemu 2,6 ul bylo vyloučené kadmium rozpuštěno ve 40 ul 0,2 mol/l HNO3 a vzniklý roztok byl přímo nadávkován do grafitového atomizátoru. Použitím tohoto on-line uspořádání byl zjištěn limit detekce 25 ng/l pro objem vzorku 1,75 ml. Metoda byla použita pro stanovení kadmia v mořské vodě. Druhá použitá elektrolytická cela byla s velkoplošnou elektrodou vyrobenou ze síťovaného sklovitého uhlíku (RVC), což je materiál podobný pěně s otevřenou strukturou, připomínající včelí plásty. Kadmium vyloučené na této elektrodě bylo rozpuštěno v 500 ul 0,1 mol/l HNO3 a vzniklý roztok byl nasáván kapilárou zmlžovače do plamene acetylen - vzduch. Limit detekce byl 37 ug/l. Nová metoda pro stanovení těžkých kovů v matricích s vysokým obsahem solí je založena na elektrode...