Nástroje kvality veřejné správy a jejich vztah k rozpočtům územních samosprávných celků - Neshybová, Jarmila, 1981- (2011)
Řešenou problematikou v této disertační práci je zmapování praxe používání nástrojů kvality v české územní samosprávě, podání výpovědi o relaci či vztahu nástrojů kvality na rozpočty obcí a vysledování faktorů úspěšného řízení kvality v základních územně-samosprávních celcích. V první části textu je věnována pozornost nejen terminologickému vymezení kvality a rozdílu jejího pojetí, řízení a zvyšování v soukromém sektoru a ve veřejné správě, ale také stručné charakteristice jednotlivých nástrojů kvality a jejich rozšířenosti v územní samosprávě ČR. Druhá část práce je věnována kritickému vědeckému posouzení a interpretaci výsledků vlastního empirického šetření. Šetření bylo provedeno s cílem zmapovat praxi používání nástrojů kvality v základních územních samosprávných celcích a pokusit se vysledovat a případně i kvantifikovat účinek nástrojů kvality na rozpočty obcí ČR. Na základě zjištění jsou konstruovány doporučení pro vlastní implementaci nástrojů kvality. Disertační práce identifik