Akutní srdeční selhání a prognóza pacientů po akutním infarktu myokardu s elevacemi ST léčených primární perkutánní koronární intervencí - Pařenica, Jiří (2010)
Práce se zabývá prognózou pacientů s akutním infarktem myokardu s elevacemi ST léčených primární perkutánní koronární intervence a zaměřuje se na faktory, které se podílí na rozvoji akutního srdeční selhání (ASS). Celkem bylo vyhodnoceno 593 pacientů, akutní srdeční selhání mělo 27,7% pacientů. Hospitalizační mortalita byla 0,2% ve skupině pacientů bez srdečního selhání a 13% ve skupině pacientů s ASS. Jako faktory nezávisle ovlivňující vznik srdečního selhání a rozvoj dysfunkce levé komory jsme identifikovali zvýšenou glykémie při přijetí, infarkt přední stěny, vyšší věk a tepovou frekvenci, nižší riziko představoval vyšší aortální pulzní tlak a vytvořené kolaterály k infarktové tepně. Provedli jsme genotypizaci inzerčně/delečního (I/D) polymorfismu genu pro ACE, pacienti s genotypem DD/ID měli vyšší end-systolický objem levé komory a horší ejekční frakci. Roční mortalita byla ve sledované skupině pacientů 6,6%, ve skupině pacientů bez ASS 3,0%, ve skupině pacientů s ASS 16,1%.