Vliv pohlaví na průběh, léčbu a prognózu akutního infarktu myokardu - Tomášek, Aleš, 1978- (2010)
Dizertační práce se snaží identifikovat rozdíly v diagnostice, průběhu, léčbě a prognóze akutního infarktu myokardu (AIM) u mužů a žen a popsat jejich příčiny. Analyzovaný soubor čítá 889 pacientů s AIM, z nichž 35,5% tvoří ženy. Jako hlavní rozdíly byly zjištěny: u žen vyšší průměrný věk, častější výskyt hypertenze a diabetu, fibrilace síní a srdečního selhávání. Ačkoliv se způsob léčby AIM u žen a mužů neodlišoval, ženy měly během hospitalizace vyšší výskyt život ohrožujících komplikací. U žen byla pozorována vyšší mortalita, ať již v hospitalizační fázi AIM, tak během následného 3-letého sledování. Jako hlavní faktor ovlivňující hospitalizační mortalitu byl regresní analýzou určen výskyt významných komplikací, zatímco při hodnocení dlouhodobého přežití ovlivňoval prognózu nejvíce věk pacientů. Práce ukázala, že při AIM není pohlaví samostatným rizikovým faktorem mortality.