Feminism East and West? A contextualized analysis of framings in the anthology Gender Politics and Post-Communism - Kampichler, Martina (2011)
Disertační práce Feminismus na Východě a na Západě? Kontextualizovaná analýza rámování ve sborníku Gender Politics and Post-Communism se zaměřuje na diskuze, jak se v rámci feministických teorií a ženských a genderových studií analyticky přistupuje k fenoménům spojeným s post-socialistickými kontexty. Analyzovaný sborník je jednou z prvních z celé řady prací, které prezentují a interpretují dané diskuze ve smyslu feministických debat mezi ‚Východem‘ a ‚Západem‘. Název práce Feminismus na Východě a na Západě? odkazuje ke stati „Feminismus na Východě a na Západě“ editorky sborníku Nanette Funk. Malý, ale zásadní rozdíl mezi těmito dvěma tituly - prvním, formulovaným otázkou, a druhým, vyjádřeným tvrzením - shrnuje cíle práce: zpochybnit to, co je samozřejmé v tvrzení Nanette Funk, analyzovat, co toto tvrzení umožnilo, a zkoumat důsledky v kontextu celého sborníku. Analytický přístup práce čerpá z konceptu situovaného vědění (situated knowledges) Donny Haraway a vybraných úvah Michela Fou