Plicní hypertense - Widimský, Jiří, 1925-2020 (Avicenum, 1976)
Monografie, která shrnuje současné poznatky o plicní hypertenzi, seznamuje v obecné části s vyšetřovacími metodami plicní cirkulace, normálními hodnotami centrální hemodynamiky u zdravých osob a vlivem zátěže na malý oběh.Věnuje pozornost množství krve v plicích, úloze extravaskulární tekutiny v plicích, působení farmak a vliv u hypoxie na malý oběh aj. Ve speciální části probírá hyperkinetickou a pasivní plicní hypertenzi a restriktivní, aktivnía obstrukční formy prekapilární plicní hypertenze.