Využití skórovacích systémů Tematicko apercepčního testu u osob s hraniční poruchou osobnosti - Blažková, Milena, 1983- (2010)
V rigorózní práci byly využity skórovací systémy na analýzu příběhů TAT. Výzkumný soubor zahrnoval 20 dospělých osob s diagnostikovanou hraniční poruchou osobnosti, kvalitativně vyrovnaný kontrolní soubor pak 20 osob bez psychiatrické diagnózy. Analýze bylo podrobeno 400 příběhů TAT. Probandům byla předkládána tzv. Bellakova sestava (tabule 1, 2, 3BM, 4, 6BM, 7GF, 8BM, 9GF, 10, 13MF). V rámci analýzy byly aplikovány následující skórovací systémy - Škála objektních vztahů a sociální kognice dle Westena (SCORS), Dominantní interpersonální témata dle Westena, Zjišťování obranných mechanismů dle Cramerové, analýza interpersonálních vztahů a interakcí dle Fineho skórovacího systému. Výsledná zjištění indikují, že skórovací systémy vytvořené pro TAT jsou užitečným nástrojem pro diagnostiku i interpretaci hraniční poruchy osobnosti