Závislost objektivity řízení hry na četnosti rozhodčích a její odraz v projevech chování hráčů basketbalu - Hruša, Petr; Komeštík, Blahoslav, 1944-; Masarykova univerzita. Fakulta sportovních studií (2011)
V práci se zabýváme závislostí objektivity řízení hry na četnosti rozhodčích v basketbalových utkáních a jejím odrazu v projevech chování hráčů. V roce 2005 se změnil počet rozhodčích v nejvyšší basketbalové lize ze dvou na tři. Jednalo se o změnu, kterou nařídila mezinárodní basketbalová federace (FIBA). Snažíme se prokázat, že změna počtu rozhodčích kladně ovlivní basketbalová utkání tím, že se zvýší objektivita rozhodování a sníží se četnost negativních projevů chování hráčů (negativních reakcí hráčů) směrem k rozhodčím. K dosažení stanoveného cíle jsme zvolili několik indikátorů, které jsou sledovány třemi nezávislými pozorovateli. Pro hodnocení jsme použili nepřímé pozorování utkání nahraných na DVD. Získaná data jsou vyhodnocena pomocí matematicko-statistických metod a přehledně uvedena v grafech a tabulkách.
In the thesis we deal with dependence of objectivity of game officiating on the number of referees in basketball matches and its reflection on manifestations of players’ behaviour. In 2005 the number of referees in the top basketball league changed from two to three. It was a change that was set by the International Basketball Federation (FIBA). We try to verify that the change of number of referees will have a positive influence on the basketball games concerning increased objectivity of officiating and decreased number of negative manifestations of players’ behaviour towards the referees. To achieve the defined aim we selected several indicators, which are monitored by three independent observers. For evaluation we used indirect observation of DVD-recorded games. The acquired data are evaluated by mathematic-statistic methods and presented transparently in graphs and tables.
Vedoucí práce: Blahoslav Komeštík
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií, 2011
Keywords: basketbalisté; basketbal; objektivita; psychologie sportu; rozhodování; sportovní rozhodčí; basketball players; basketball; decision making; objectivity; psychology of sport; sports referees; disertace; dissertations