Vliv psychologického tréninku na změny motivace u adolescentů věnujících se brokové střelbě - Hrdlička, Petr (2011)
Práce se zabývá psychologickou analýzou osobnosti sportovce v brokové sportovní střelbě s využitím individuálního psychologického tréninku. Zaměřili jsme se na výkonovou motivaci, zejména na formování optimální aspirační úrovně pro sportovní výkon ve vybrané sportovní disciplíně. Pomocí psychologických testů jsme zjistili úroveň aktuálních aspirací a jejich kolísání s úspěšnou a neúspěšnou činností a pokusili jsme se formou individuálních programů tyto úrovně regulovat. Pracovali jsme s deseti TO, které byly zařazeny do resortu vrcholového sportu s cílem státní reprezentace. Výsledky práce jsme sestavili pro teorii, kde upozorňujeme na nutnost individuální spolupráce s jednotlivci v rámci psychologické přípravy sportovce, a pro praxi, kde doporučujeme sportovním trenérům více se zaměřit na psychologickou přípravu ve vrcholovém sportu.