Tertiary flora from the northern part of the Pětipsy area (North-Bohemian Basin) - Bůžek, Čestmír, 1933-1992 (Rozpravy Ústředního ústavu geologického, 1971)
První soubornější práce o květeně severočeské pánve od konce minulého století. Autor shrnuje své dosavadní poznatky a zkušenosti zejména s květenou žatecké facie. Podrobně zpracovává paleobotanický materiál severní částipětipeské oblasti a určuje druhy a někdy identifikufikuje pouze rody. U každého z nálezů uvádí základní synonymiku, všímá si nomenklatorických otázek a klasických prací týkajících se severočeské pánve a stručně popisujemateriál. Kriticky rozebírá dosavadní určení a srovnává je s dnešními druhy. Přináší řadu typů, které zjistil v daném území poprvé, a definuje nové druhy. Nálezy provází bohatý fotografický materiál a kresby