Urychlení a zefektivnění zotavných procesů po sportovním výkonu pomocí stimulačních impulsů a metody TENS - Leuchter, Tomáš (2011)
Urychlení a zefektivnění zotavných procesů po sportovním výkonu pomocí stimulačních impulsů a metody TENS Cílem práce je ověřit účinnost aplikace metod TENS a NMES na efektivitu a rychlost zotavných procesů v kosterním svalstvu bezprostředně po zatížení sub maximální intenzitou, a tak teoreticky rozšířit oblast rehabilitace ve sportu. Experiment ověřuje, jak rychle a efektivně působí stimulace pomocí stimulátoru na zotavné procesy v kosterním svalstvu. Za tímto účelem jsme navrhli a sestrojili speciální stimulátor, využívající metody NMES a TENS. Tento stimulátor splnil podmínky pro používání zdravotnické techniky a prošel certifikací Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Důkazem rychlejších a efektivnějších zotavných procesů uvnitř buněk kosterního svalu je menší úbytek síly svalu po zatížení oproti zotavným procesům bez použití stimulátoru. Subjekty experimentu byli studenti Univerzity obrany Brno. Třicet devět subjektů (jen muži) ve věku 21 1,7 let bylo zařazeno jak do experimentální ...