Optimalizace pohybového režimu u populace středního a staršího věku z hlediska prevence funkčních poruch pohybového aparátu - Knappová, Věra (2011)
V současné době se často setkáváme s nedostatkem adekvátních pohybových stimulů (hypokinéza) zvláště u jedinců se sedavým způsobem života. Tato nadměrná a nekompenzovaná statická zátěž má za následek maladaptaci na negativní vlivy působící nejen na pohybový aparát. Důsledkem jsou chybné pohybové stereotypy, svalové dysbalance, vadné držení těla a nízká funkční zdatnost. Ty vedou ke vzniku funkčních a později i strukturálních změn hybného systému, bolestivých vertebrogenních potíží, zkřížených svalových syndromů apod. Domníváme se, že jedním z nejdůležitějších preventivních zásahů vedoucích k optimalizaci životního stylu těchto jedinců je doporučení vhodného typu regeneračně vyrovnávacího programu. Nabídnutou pohybovou aktivitu je třeba individualizovat na základě komplexního vyšetření pohybového systému jedince a s přihlédnutím k jeho celkovému zdravotnímu stavu.Vliv uvolňovacích, protahovacích a posilovacích cvičení na hybný systém jedince je velice individuální, odvíjí se od ...