Self-organizing similarity search : the social network approach - Sedmidubský, Jan, 1982-; Zezula, Pavel, 1948-; Masarykova univerzita. Katedra počítačových systémů a komunikací (2011)
Různá digitální zařízení produkují každý den obrovská a neustále rostoucí množství obrázků, videí nebo zvukových nahrávek. Vyprodukovaná multimediální data jsou obvykle uložena v mobilních telefonech nebo osobních počítačích, které mohou být vzájemně propojeny pomocí digitálních sítí. Takové sítě mohou být chápány jako distribuované systémy se spoustou připojených uzlů vlastněných uživateli, kteří chtějí sdílet svá data s ostatními síťovými uživateli. Klíčovou výzvou těchto systémů pro sdílení dat je navržení vyhledávacích mechanizmů, které by efektivně poskytovaly hledaná data i v sítích velkého rozsahu. Tyto mechanizmy se rovněž musí umět vypořádat s neustálými příchody nových uzlů a nečekanými odchody nebo dokonce selháními existujících uzlů. Neustálé víření uzlů vytváří z pohledu uživatele vysoce nestálé prostředí, ve kterém se nikdo nemůže spolehnout na dostupnost spojení a dat, které byly nedávno používány, protože systém se může v čase významně měnit.
Every day, various digital devices produce a huge and continually increasing amount of images, videos, or audio recordings. The produced multimedia data are usually stored within mobile phones or personal computers that can be mutually interconnected through digital networks. Such networks can be perceived as distributed systems with a lot of connected nodes owned by users, willing to share their data with other network users. The key challenge of such sharing systems is to design search mechanisms that would effectively and efficiently provide needed data in networks of large sizes. These mechanisms have to also deal with continual arrivals of new nodes and unexpected leaves or even failures of the existing ones. From the user point of view, such permanent node churning makes the environment highly volatile where a user cannot rely on the availability of connections and data that have been recently retrieved, because the system's content may significantly change over time.
Vedoucí práce: Pavel Zezula
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2011
Keywords: multimediální informační systémy; metrické prostory; samoorganizující se systémy; sociální sítě; distribuované informační systémy; multimedial systems; metric spaces; self-organizing systems; social networks; distributed information systems; disertace; dissertations