Self-organizing similarity search : the social network approach - Sedmidubský, Jan, 1982- (2011)
Různá digitální zařízení produkují každý den obrovská a neustále rostoucí množství obrázků, videí nebo zvukových nahrávek. Vyprodukovaná multimediální data jsou obvykle uložena v mobilních telefonech nebo osobních počítačích, které mohou být vzájemně propojeny pomocí digitálních sítí. Takové sítě mohou být chápány jako distribuované systémy se spoustou připojených uzlů vlastněných uživateli, kteří chtějí sdílet svá data s ostatními síťovými uživateli. Klíčovou výzvou těchto systémů pro sdílení dat je navržení vyhledávacích mechanizmů, které by efektivně poskytovaly hledaná data i v sítích velkého rozsahu. Tyto mechanizmy se rovněž musí umět vypořádat s neustálými příchody nových uzlů a nečekanými odchody nebo dokonce selháními existujících uzlů. Neustálé víření uzlů vytváří z pohledu uživatele vysoce nestálé prostředí, ve kterém se nikdo nemůže spolehnout na dostupnost spojení a dat, které byly nedávno používány, protože systém se může v čase významně měnit.