Effects and Risks of Pharmaceuticals in the Environment - Zounková, Radka (2010)
Prvotním účelem léků je definovaným způsobem působit na živý organismus - tedy člověka nebo zvíře. Dostanou-li se tyto látky do životního prostředí, mohou zde vykazovat stejné nebo podobné účinky, které v tomto případě nejsou žádoucí. Předkládaná práce popisuje použití klasických aquatických ekotoxikologických biotestů a testů genotoxicity pro hodnocení účinků a rizik dvou skupin léků - cytostatik a veterinárních antibiotik - v životním prostředí. Antibiotika jsou léky používané k léčbě infekčních onemocnění, jejich účinek omezuje růst mikroorganismů nebo je zabíjí. Cytostatika se používají k léčbě rakoviny, jejich účinek je zaměřen na rychle rostoucí eukaryotické buňky, jimiž jsou tvořeny nádory. Obě dvě skupiny léčiv tedy mohou ovlivňovat růst a metabolické pochody buněk, z kterých jsou tvořeny všechny živé organismy, a tento účinek se může projevit na různých úrovních ekosystému. Použité metody zahrnují studium akutních i chronických účinků - imobilizaci, inhibici růstu, inhibici r