Stanovení síry a selenu ve vzorcích životního prostředí - Čmelík, Jiří (2010)
Práce se zabývá stanovením zájmových specií dvou významných prvků VI A skupiny periodické tabulky, síry a selenu, ve vzorcích potravin, vod a biologického materiálu. Konkrétně se jedná o stanovení oxidu siřičitého ve vzorcích vín, stanovení sulfanu ve vzorcích vod a frakcionaci a stanovení selenu ve vzorcích sladkovodních řas rodu Chlorella, které jsou pěstovány v médiu s přídavkem seleničitanu. Práce spojuje přednosti metody optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) ve vakuové oblasti spektra pro stanovení síry s výhodami, které poskytuje technika generování těkavých sloučenin.