"Laser-assisted" plasma spectrometry for material analysis - Vašinová Galiová, Michaela, 1982- (2010)
Metody založené na interakci laserového paprsku s povrchem vzorku, spektroskopie laser indukovaného mikroplazmatu (LIBS) a laserová ablace s indukčně vázaným plazmatem ve spojení s hmotnostní spektrometrií (LA-ICP-MS) představují rychlý nástroj pro analýzu pevných vzorků. Umožňují kvalitativní a kvantitativní analýzu prvků ve vzorcích s různou matricí. Jejich výhodou je minimální nebo žádná příprava vzorku pro analýzu. Možnost dosáhnout vysokého prostorového rozlišení předurčuje využití těchto metod pro prvkové mapování. V práci jsou studovány možnosti využití metod založených na vzorkování laserovým paprskem pro sledování distribuce toxických a nutričních prvků v rostlinném materiálu s praktickým využitím v procesu fytoremediace. Diskutován je také problém při prvkovém mapování velkých ploch geologických vzorků s vysokým prostorovým rozlišením. Poslední část práce se zabývá analýzou archeologických vzorků s hydroxyapatitovou matricí (zuby, kosti). Výsledky prvkového mapování mohou být ...