Použití elektrochemické depozice pro stanovení prvků atomovou absorpční spektrometrií - Konečná, Marie (2010)
Stanovení prvků v environmentálních a biologických vzorcích metodou atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací (ET-AAS) je ovlivněno řadou rušivých vlivů způsobených matricí vzorku. K dosažení správných výsledků analýzy je proto často nutné separovat analyt od rušivé matrice. Jednou z možných separačních technik, při které lze za určitých podmínek dosáhnout i zkoncentrování analytu, je elektrodepozice. Elektrodepozici lze provádět ve stacionárním nebo průtokovém uspořádání. Ve stacionárním uspořádání je vhodné použití grafitové sondy jako elektrody v elektrochemickém zařízení. Grafitová sonda také slouží k dosažení izotermických podmínek atomizace. V průtokovém off-line uspořádání je analyt vyloučen na vnitřní stěnu grafitové trubice. Výhodou stacionárního a průtokového uspořádání je zkoncentrování analytu při použití většího objemu vzorku a delší doby elektrolýzy. Proto lze tato uspořádání aplikovat při stanovení méně běžných prvků jako je zlato nebo platina. Hřebeno ...