Elektrochemické studium nukleových kyselin a jejich složek pomocí eliminační voltametrie s lineárním scanem (EVLS) - Mikelová, Radka (2010)
V předložené dizertační práci byly pomocí adsorptivní rozpouštěcí technikou ve spojení s eliminační voltametrií (Elimination voltammetry with linear scan - EVLS) studovány krátké řetězce deoxyribonukleových kyselin - nonamery, dva homo-ODN dA9, dC9 (5´-AAA AAA AAA- 3´,5´-CCC CCC CCC- 3´) a tři hetero ODN H3, H4, H9 (5´- CCC AAA CCC - 3´,5´- CAC CAC CAC - 3´, 5´- ACC CAC CCA - 3´). Po aplikaci EVLS funkce E4 (eliminace nabíjecího a kinetického proudu, zachování proudu difúzního) došlo u ODN ke vzniku typických, podle teorie potvrzených, signálů ve tvaru pík-protipík, které zaručovaly několikanásobné zvýšení jejich intenzity. U studovaných hetero-ODN bylo za vhodných podmínek možné pomocí EVLS rozdělit CA pík na dva redukční signály odpovídající bázím A a C. Dále bylo zjištěno, že separace CA píku je ovlivněna celou řadou parametrů. Nejvýznamnějším z nich bylo pH a sekvence ODN, méně významná byla teplota a doba akumulace. V závislosti na nich byla eliminační voltametrie schopná odhalit ...