Genotoxické a negenotoxické působení polycyklických aromatických uhlovodíků na oválné jaterní buňky in vitro - Švihálková Šindlerová, Lenka, 1976-; Kozubík, Alois, 1958- (2010)
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) jsou široce rozšířenými kontaminanty životního prostředí. Obecně jsou vnímány především jako látky s genotoxickými a mutagenními vlastnostmi. Studium PAH však ukazuje, že spektrum jejich vlastností je širší a mnoho těchto látek má i nádorově promoční vlastnosti. Tato práce se věnuje studiu genotoxických i negenotoxických vlastností vybraných skupin PAH v modelovém systému progenitorových (oválných) buněk jater potkana WB-F344. V první části práce byly studovány toxické účinky methylovaných naftalenů (MeNap), anthracenů (MeAnt) a fenanthrenů (MePhe). Většina těchto látek se chovala jako slabé ligandy arylhydrokarbonového receptoru (AhR), neindukovaly však proliferaci kontaktně inhibovaných buněk, která je závislá na tomto transkripčním faktoru. 1-MeAnt, 1-, 3- a 9-MePhe způsobovaly slabou fosforylaci proteinu p53 na Ser15, což naznačilo možné slabé genotoxické účinky.