Studium fázových rovnováh v niklových slitinách s intermetalickými fázemi - Popovič, Jiří (2009)
Předkládaná disertační práce se zabývá teoretickým a experimentálním studiem fázových rovnovah v kovových soustavách na bázi niklu. Ty jsou vhodné pro využití v materiálech pro vysokoteplotní aplikace nebo ve formě ochranných povlaků. Součástí této práce je teoretické modelování fázových diagramů, termodynamických vlastností a jejich ověřování pomocí experimentů. Klíčovými prvky v těchto soustavách jsou nikl a hliník, které jsou dále obohacovány chrómem, kobaltem, titanem nebo wolframem. Obecným cílem této práce je získání fázového diagramu pomocí výpočtů, který odpovídá skutečnosti. Teoretická část této práce se věnuje obecně superslitinám - jejich historii, charakteristice, vlastnostem různých typů superslitin a způsoby jejich výroby. Další část je zaměřená na termodynamický popis fázových rovnovah, metody použité pro teoretické modelování a na popis metodou CALPHAD, která byla prostřednictvím programového balíku ThermoCalc využita k teoretickému studiu zkoumaných soustav.