Photoremovable Protecting Groups Based on 2,5-Dimethyl and 4-Acetyl-2-Nitrobenzyl Chromophores - Kammari, Laxminarayana (2010)
Hlavním cílem předkládané disertace bylo přispět k rozvoji oblasti fotolabilních chránících skupin a jejich aplikací. Disertační práce zahrnuje dva projekty. První projekt byl zaměřen na vývoj vhodné fotolabilní chránící skupiny pro špatně odstupující skupiny, jakými jsou například aminy. Využili jsme 2,5-dimethylfenacylový chromofor (2,5-DMP), jehož fotochemické chování bylo v naší výzkumné skupině intenzívně studováno, k chránění aminů a aminokyselin ve formě karbamátů. Ozáření 2,5-DMP karbamátů vedlo k uvolnění příslušných aminů a aminokyselin. Reakce poskytovala vysoké chemické výtěžky (> 86 %) a probíhala s kvantovými výtěžky Φ = 0.04-0.09 v protických i aprotických rozpouštědlech. Fotochemická reakce vychází z velké části z tripletového excitovaného stavu a probíhá přes (E)-fotoenol v singletovém stavu. Doby života enolu v tripletovém stavu stejně jako u (E)- a (Z)-fotoenolů v základním stavu byly stanoveny pomocí laserové zábleskové spektroskopie. Primární fotochemická reakc...