Informace o pěstování révy vinné jako zdroj poznání vývoje klimatu České republiky v minulosti, současnosti a v budoucnosti - Zahradníček, Pavel, 1981- (2010)
Pěstování révy vinné (Vitis vinifera L.) a vinařství v České republice je významně ovlivněno počasím. Tato disertační práce se snaží komplexně postihnout tento vztah jak v minulosti, tak i v současnosti, a na základě těchto informací i predikovat možný vývoj do budoucnosti. V minulosti byli lidé více citliví na výkyvy počasí, protože množství a kvalita úrody byla více závislá na povětrnostních podmínkách. Proto v historických pramenech nalézáme rozličné zprávy o počasí. Kromě toho i informace zdánlivě nesouvisející s počasím jako jsou například zprávy týkající se révy vinné (hlavně začátek vinobraní, kvalita, množství a cena vína), které lze využít naopak jako nepřímý indikátor pro rekonstrukci klimatických podmínek a povětrnostních jevů v minulosti. Data začátku vinobraní ze Znojma v letech 1800-1890 byla využita pro rekonstrukci teplot vzduchu v Brně s použitím lineárně regresního modelu. Pro Bzenec (1800-1890), Znojmo (1802-1845), Bohutice (1861-1912) a Velké Pavlovice (1926-1998