Bránová a strunová fyzika - Kareš, Václav (2010)
Obsahem této práce je souhrn studia D0-brán, jenž patří k fundamentálním objektům strunové teorie. Prvotním impulsem byl článek zabývající se jejich chováním při nízkýchch energiích pouze v plochém prostoru. Zde zopakujeme odvození Hamiltoniánu, na který poté aplikujeme numerickou metodu k nalezení základního stavu. Dalším přirozeným krokem je studium zakřiveného superprostoru, kde mohou D0-brány netriviálně interagovat s pozaďovými poli. V té době ještě nebyl znám supersymetrický popis této nejobecnější konfigurace při nízkých energiích a proto jsme se o něj chtěli pokusit. Mezitím řešení tohoto problému bylo zveřejněno a to bylo důvodem k zastavení našeho odvozování. Uspořádání práce nerespektuje časovou posloupnost našich jednotlivých kroků při studiu. Začneme krátkým shrnutím řešení problému a poté uvidíme jak tyto výsledky odpovídají našemu výchozímu Hamiltoniánu. Tímto postupem chceme docílit hlubšího pochopení dané problematiky.